Våra tjänster

Sommaren har varit varm och lång. Både våra bin och biodlarna på Mariestads Biodlarförening har visat imponerande produktivitet.

Att binas flit smittar över på biodlarna var uppenbart. Det var till att bygga för hela slanten. Ett dussin entusiastiska biodlare har vid sidan om sina vanliga sysslor med biskötsel och honungsskörd på bigården hunnit bygga en hel bod för produktion av bi bröd.

Den 4 oktober 2015 invigdes bibrödlokalen högtidligt med bandklippning och demonstration av bibrödmaskinen. Bandet klipptes av mångårige medlemmen, veteranen, Bernt Johansson. Ett trettiotal nyfikna biodlare fick processen demonstrerat.
Bibrödet avsmakades. Om bibrödsmaken fanns det delade meningar. Någon beskrev den som ”torkade nypon”. Några talade om att ”något som är så nyttigt som medicin inte kan väl smaka värst gått.”. Alla var dock helt övertygade om att bibröd är en utomordentligt nyttig produkt som har framtiden för sig i Sverige. Dess nytta är sedan länge känd i många andra länder, inte minst bland våra biodlarvänner i Litauen som tillhandahöll självaste bibrödmaskinen.
Bibröd har rykte om sig att ha många goda egenskaper, till exempel stärker det immunförsvaret och ökar lust och förmåga  på det amorösa planet.

Härmed har Mariestads biodlarförening skrivit in sig i historien som första svenska producenten av bibröd med hjälp av bibrödsmaskin!

Under invigningsfetsen bjöds det på grillad korv och fantastiskt god sallad, för att inte tala om alla goda tårtor. Det som nog var mest uppskattat var blommor och lovord från ordförande Lars Nolberger till det flitiga gänget av kvinnor och män som byggde bibrödlokalen under sommaren.

Den nya bibrödlokalen består av en produktionslokal och ett förråd. I produktionslokalen finns det ett torkskåp, en frys och en bibrödsmaskin.

Produktion av bibröd går till på följande sätt:

 

·       Bina gör bibröd av pollen och nektar.

·       Ramar med vax och bibröd slickas honungsrena av bina för att inte senare kladda i tröskan.

·       Torkade ramar fryses i några timmar för att stelna

·       Frysta ramar med bibröd tröskas i bibrödmaskinen. Maskinen slår sönder det frysta spröda vaxet och separerar bort detta med en fläkt medan bibrödet faller ner i en behållare för sig


Påsar med 100 gr bibröd går att köpa i föreningens lokal  för 70 kr/påse

Bibrödslokalen och utrustningen samt bibrödsmaskinen uthyres av föreningen.


Honung finns för försäljning på onsdagar med start den 2018-04/18   kl 18.00
 
nyslyngad honung kommer om det är bra förutsättningar i naturen från juli månad
 

Skriv en kortfattad beskrivning om tjänsten här

Exempel: Ljud- & Ljustekniker

Skriv en kortfattad beskrivning om tjänsten här

Exempel: Utveckling av affärssystem

Skriv en kortfattad beskrivning om tjänsten här